Οι δημοτικές αρχές ανανεώνουν το ντεκόρ των τραπεζοκαθισμάτων σε Κουκάκι και Θησείο

Μία πινακίδα που βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας στον πεζόδρομο της Δράκου, στο Κουκάκι, μας ενημερώνει για τις εργασίες “συντήρησης πεζοδρόμων, πεζοδρομίων και οδικού δικτύου” του δήμου Αθηναίων στις περιοχές του Κουκακίου και του Θησείου.

Μία βόλτα, όμως, στις παραπάνω περιοχές αποδεικνύει το τραγελαφικό της υπόθεσης. Πεζόδρομοι και πεζοδρόμια κατειλημμένα -κατά βάση τους καλοκαιρινούς μήνες- απ’ άκρη σε άκρη από τραπεζοκαθίσματα. Και αυτό που συμπέραναν οι δημοτικές αρχές είναι η ανάγκη ανάπλασής τους, προφανώς για ένα πιο ανανεωμένο ντεκόρ των καταστημάτων και των θαμώνων τους. Από την άλλη, δε μπορούμε να γνωρίζουμε εάν αυτή η κίνηση των δημοτικών αρχών αποτελεί μία πρώτη κίνηση-ματ στη σκακιέρα παρασκηνιακών συμφωνιών με μαγαζάτορες ή και της επιβολής νέων χαρατσιών για ενοικίαση δημόσιων χώρων. Ούτως ή άλλως, με δεδομένη τη χρονική στιγμή που ξεκινούν, οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί λίγο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, τότε που οι κανόνες του παιχνιδιού “χοντραίνουν” με “συμφωνίες”, “στραβά μάτια” και πρόστιμα. Η δημοτόμπατσοι θα προσπεράσουν τους “συνεργάσιμους” και θα γεμίσουν τα ταμεία του αφεντικού τους κόβοντας πρόστιμα στους υπόλοιπους. Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι φορές που μαγαζάτορες καταλαμβάνουν εκτεταμένους χώρους σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους αδιαφορώντας για ένα ενδεχόμενο πρόστιμο, καθώς υπολογίζουν ότι τα έσοδα της ημέρας από τους θαμώνες θα καλύψουν με το αζημίωτο το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν.

Στο Θησείο, ο πεζόδρομος της Ηρακλειδών, ασφυκτιά από δίκυκλα, τραπεζοκαθίσματα και δυνατές μουσικές. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν επανειλημμένα κινητοποιηθεί διεκδικώντας μία πιο αξιοπρεπή και ανθρώπινη καθημερινότητα. Τους τελευταίους δύο μήνες, ένα νέο μέτωπο που έχει ανοίξει στην περιοχή είναι η χρήση του πεζόδρομου της Ερμού και της Κορεάτικης Αγοράς σε πάρκινγκ των παρακείμενων κέντρων διασκεδάσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *