Στιγμές από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους μετανάστες


Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η συγκέντρωση αλληλεγγύης στους μετανάστες που είχε καλεστεί από το στέκι στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης, στα Κάτω Πετράλωνα.


Καμία 100άρα άτομα πέρασαν από την εκδήλωση, γείτονες, σύντροφοι/ισσες, νεολαίοι της γειτονιάς, μετανάστες και μετανάστριες. Ούτως ή άλλως, η επιλογή μίας πλατείας που είναι γεμάτη ζωή τα απογεύματα, από πιτσιρίκια και μεσήλικους στα γύρω καφενεία μέχρι μετανάστες, έδωσε εκείνες τις ευκαιρίες που αναζητούμε καθημερινά για να επικοινωνήσουμε, να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις.

Όταν έπεσε το σκοτάδι προβλήθηκαν δύο βίντεο σχετικά με το ζήτημα των μεταναστών, το πρώτο της «πρωτοβουλίας προσφύγων, μεταναστών/στριων και αλληλέγγυων» για την υπόθεση της Πέτρου Ράλλη και το δεύτερο ενός συντρόφου με την πνευματική χορηγία της +τεχνία- με τίτλο «ο Βολτέρος στην υπηρεσία της ακροδεξιάς». Και εάν το δεύτερο βιντεάκι αποτέλεσε μία ίσως άστοχη επιλογή για έναν ανοιχτό δημόσιο χώρο (από την άποψη της έλλειψης αμεσότητας στην πρόσληψη του νοήματός του από έναν οποιοδήποτε περαστικό ή μετανάστη/στρια), το πρώτο βίντεο έδωσε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να ενημερωθούν και να προβληματιστούν για όσα συμβαίνουν στο στενό της Σαλαμινίας, πλάι στο Μεταγωγών, για μία αίτηση ασύλου. Εκεί όπου ήδη τρεις μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους ύστερα από καταδίωξη από μπάτσους.

Σε μία εποχή δύσκολη, από την άποψη της έντασης της ιδεολογικής προπαγάνδας απέναντι στους μετανάστες χωρίς χαρτιά, η χθεσινοβραδινή παρέμβαση άνοιξε διαύλους επικοινωνίας, συνομίλησε πρόσωπο με πρόσωπο χωρίς κορώνες και ασκήσεις φόβου και τρομοκράτησης και υπενθύμισε σε αυτούς που είχαν το θράσος να ψελλίσουν διάφορα ρατσιστικά σχολιάκια ότι θα μας έχουν απέναντί τους.

One thought on “Στιγμές από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους μετανάστες”

  1. Μια χαρά ήταν σύντροφοι/ισσες η εκδήλωση σε μια ζεστή ατμόσφαιρα. Το βίντεο για την ακροδεξιά ήταν φανερό ότι συγκροτούσε έναν πολιτικό λόγο για το απεχθές αυτό μόρφωμα και ότι δεν φτιάχτηκε για να απαντήσει στην ακροδεξιά επιχειρηματολογία. Κάποιοι γελάσαμε μόνο και μόνο από τις τοποθετήσεις των ασπόνδυλών… Μια χαρά ήταν όλα.
    Στο δρόμο να σπάσουμε τον τρόμο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *