Φιλοπάππου: μαχητική απάντηση στις διώξεις που προσπαθούν να σταματήσουν τον αγώνα των κατοίκων!

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην είσοδο του λιθόστρωτου του Πικιώνη θα πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση για τους λόφους του Φιλοπάππου. Αφορμή οι μηνύσεις που κατέθεσε ο προϊστάμενος της Α΄ ΕΠΚΑ Αλέξανδρος Μάντης, στοχοποιώντας επτά από τους κατοίκους που εδώ και χρόνια αγωνίζονται για την προάσπιση του ελεύθερου χαρακτήρα του λόφου. Παρακάτω, παρατίθεται το κείμενο που καλεί στη λαϊκή συνέλευση.

Ο αγώνας των κατοίκων των γειτονιών μας ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τον έλεγχο των λόφων του Φιλοπάππου μετράει ήδη επτά χρόνια. Εκείνο το Νοέμβρη του 2002, όταν έγινε η πρώτη λαϊκή συνέλευση και 500 κάτοικοι γκρέμισαν κομμάτι της περίφραξης απέναντι από τη μεγάλη πολυκατοικία. Έκτοτε δεκάδες λαϊκές συνελεύσεις, εκδηλώσεις, αφισοκολλήσεις, παρεμβάσεις, δενδροφυτεύσεις, καταστροφές της περίφραξης και σαμποτάζ στα μηχανήματα της  «ανάπλασης», χάραξαν διαχωριστική γραμμή προς τους εργολάβους, την εταιρεία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα”» την πολεοδομία, το υπουργείο Πολιτισμού, τους αρχαιολόγους της Α’ ΕΠΚΑ. Με τον αγώνα τους οι κάτοικοι πέτυχαν να μη λειτουργήσει η έκθεση γλυπτικής και να μην κατασκευαστεί ιδιωτικό θέατρο, τύπου Λυκαβηττού, στην καρδιά του άλσους πάνω από το Κουκάκι. Καμία εμπορευματοποίηση των λόφων, καμία περίφραξη εσωτερική (π.χ. Πνύκα) ή εξωτερική (με την προοπτική επιβολής εισιτηρίου και ωραρίου επίσκεψης), καμία ανοχή στην απονέκρωση του φυσικού και ζωικού πλούτου του Φιλοπάππου.Όταν πια φάνηκε ότι η υπόθεση του λόφου δε θα είναι απλή για τους επίδοξους εκμεταλλευτές τους, η γραφειοκρατία πέρασε στην αντεπίθεση. Ενώ ξεκίνησαν με «φιλικές» κουβέντες και συμμετοχή στις ανοιχτές συνελεύσεις των κατοίκων, μετά ήρθαν τα… ωραία: παρακολουθήσεις και απόπειρα βιντεοσκόπησης λαϊκών συνελεύσεων, τσαμπουκάδες και ξυλοδαρμοί σε περιπατητές, μηνύσεις εναντίον κατοίκων, απειλές, απαγόρευση δενδροφυτεύσεων ή και καταστροφή από «αγνώστους» των δενδρυλλίων που φύτευονταν ύστερα από ανοιχτά καλέσματα.

Μία ακόμη εκδήλωση πανικού των κρατικών υπαλλήλων που θέλουν να διαχειρίζονται σα να είναι τσιφλίκι τους τους λόφους του Φιλοπάππου, είναι η μύνηση που κατέθεσε στις αρχές φθινοπώρου του 2008 ο προϊστάμενος της Α’ ΕΠΚΑ Αλέξανδρος Μάντης και στην οποία στοχοποιούνται επτά κάτοικοι. Με αξιοσημείωτη περηφάνεια, οι αρχαιολόγοι αναδεικνύουν σε αυτό το κείμενο όλες τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν για να παρακολουθούν και να καταγράφουν τις κινήσεις των κατοίκων, αυτές που αφορούν την υπόθεση των λόφων και όχι μόνο (π.χ. καταγράφεται λεπτομερώς ακόμα και λαϊκή συνέλευση για κεραία κινητής τηλεφωνίας στη Δεξαμενή). Τελικά, 3 κάτοικοι κατηγορούνται και άλλοι 4 φωτογραφίζονται ως υπεύθυνοι για όλες τις δράσεις που έγιναν από το 2002 στο λόφο. Τη σοβαρότητα της υπόθεσης υποδηλώνει το γεγονός ότι την εξέταση της μηνυτήριας αναφοράς έχει αναλάβει ο επικίνδυνος, ακροδεξιός πρώην εισαγγελέας Σανιδάς (ο οποίος αποτέλεσε, όσο βρισκόταν σε υπηρεσία, επιτελικό βραχίονα στη νομική αντιμετώπιση των κοινωνικών κινημάτων από το κράτος).

Η αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένοι κάτοικοι είναι γνωστοί στους αρχαιολόγους και στο υπουργείο γιατί έχουν πολλάκι ελέγξει την πολιτεία τους ως δημοσίων υπαλλήλων με ονομαστικές μηνύσεις ή έχουν ζητήσει να έχουν πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα (που αποδεικνύουν πολεοδομικές αυθαιρεσίες στο εστιατόριο του Διονύσου και την καταπάτηση μέρους την Πνύκας από την Κανέλλου). Στην ουσία, οι αρχαιολόγοι και το υπουργείο στοχοποιούν αυτούς τους κατοίκους για να θέσει η δίωξή τους αναχώματα στον αγώνα μας για έναν ελεύθερο λόφο, όπως τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε.Αυτό που ποτέ κανείς, από αυτούς που έχουν συνηθίσει να τριγυρνούν μέσα σε γραφεία και σε διαδρόμους γλείφοντας υπουργούς και προϊσταμένους, δεν θα καταλάβει είναι ότι αυτός ο αγώνας των κατοίκων είναι αυτοοργανωμένος και ισότιμος, χωρίς αρχηγούς και ειδικούς. Κανείς δε βρίσκεται πιο ψηλά από κανέναν, όλοι έχουν λόγο για τον Φιλοπάππου ο οποίος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Οι λαϊκές συνελεύσεις είναι το μέσο που έχουμε επιλέξει όλα αυτά τα χρόνια να συναντιόμαστε και να συζητάμε για ότι μπορεί να μας αφορά (και για τους λόφους). Εκεί είναι ο δικός μας χώρος, όπου προσπαθούμε να χτίσουμε και να δώσουμε κίνηση στα όνειρά μας για μία καλύτερη ζωή.

Η επίθεση, λοιπόν, σε κάποιους από τους κατοίκους που αγωνίζονται για έναν ελεύθερο λόφο, είναι επίθεση εναντίον όλων μας. Και εάν το κράτος θέλει να εξατομικεύσει το συλλογικό μας αγώνα, σέρνοντας 7 κατοίκους στις δικαστικές αίθουσες, εμείς θα σηκώσουμε το γάντι που μας πέταξε και θα αποδείξουμε όσι στο κοινωνικό πεδίο χτίζονται σχέσεις και κερδίζονται πράγματα. Οι λαϊκές συνελεύσεις είναι το έδαφος μέσα στο οποίο εμείς «λογοδοτούμε», γι’ αυτό θα βρεθούμε και πάλι εκεί. Σας καλούμε όλους, λοιπόν, σε νέα λαϊκή συνέλευση την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009, στις 12 το μεσημέρι, στον Λουμπαρδιάρη (σε περίπτωση βροχής η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο στεγασμένο περίπτερο δίπλα στην εκκλησία).

Ενάντια στις διώξεις, ούτε βήμα πίσω!

Κάτοικοι από τις γειτονιές γύρω από το λόφο του Φιλοπάππου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *