Τρομοκρατική εμπρηστική επίθεση στο σπίτι συναγωνιστή κατοίκου, στα Άνω Πετράλωνα

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου γίνεται εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του συναγωνιστή Γιάννη Γιαννατσή, στα Άνω Πετράλωνα. Άγνωστοι σπάνε το τζάμι της εισόδου και ρίχνουν εύφλεκτο υλικό προκαλώντας φωτιά. Επίσης, ρίχνουν και μία μολότοφ (χωρίς να περιέχει, όμως, υλικά ανάφλεσης, παρά μόνο στουπί). Οι μπάτσοι του  τοπικού αστυνομικού τμήματος που φτάνουν στο σημείο, όταν διαπιστώνουν ότι υπάρχουν υπολείμματα εμπρηστικού μηχανισμού, καλούν να αναλάβει την υπόθεση η κρατική ασφάλεια. Οι τελευταίοι ούτε λίγο ούτε πολύ, λένε στον Γιάννη και την οικογένειά του ότι πρόκειται για προειδοποιητικό χτύπημα, γι΄αυτό το λόγο και το άδειο μπουκάλι μολότοφ.

Η ιστορία, όμως, έχει και συνέχεια. Χθές το απόγευμα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη συνέλευση κατοίκων των γειτονιών μας στην κατάληψη του ΠΙΚΠΑ, τηλεφώνημα στο προσωπικό κινητό του Γ. Γ. αναφέρει: “σταματήστε το κους-κους που έχετε ξεκινήσει, γιατί θα στο κάψουμε ολόκληρο το σπίτι”. “Προειδοποιητικό χτύπημα” και με τη… βούλα, λοιπόν; Και με υπόδειξη της κατεύθυνσης από την οποία μπορεί να προέρχεται;

Παρακάτω παρατίθεται το κείμενο που βγήκε από τη χθεσινή συνέλευση:

Κανείς ποτέ δεν ήταν μόνος…

Κανείς ποτέ δεν θα είναι μόνος!

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 20/11 έγινε εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Γιάννη Γιαννατσή, γνωστού αγωνιζόμενου κατοίκου των Πετραλώνων. Οι δράστες της επίθεσης έσπασαν την είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει ο Γιάννης και έριξαν εύφλεκτο υγρό, στο οποίο στη συνέχεια έβαλαν φωτιά, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του Γιάννη και των μελών της οικογένειάς του, καθώς φυσικά και των υπολοίπων ενοίκων της πολυκατοικίας. Σαν να μην έφτανε αυτό, το ίδιο απόγευμα, κι ενώ κάτοικοι των Πετραλώνων είχαμε συγκεντρωθεί προκειμένου να συζητήσουμε σχετικά με την επίθεση, Ο Γιάννης δέχεται στο σπίτι του απειλητικό τηλεφώνημα. Ο άγνωστος στην άλλη πλευρά της γραμμής προειδοποιεί: «Κόψτε τις συζητήσεις, αλλιώς θα στο κάψουμε τελείως».

Βέβαια ο Γιάννης απέχει πολύ από το να είναι ένας τυχαίος στόχος, καθώς ήταν και είναι παρών σε όλους τους αγώνες που αφορούν τη γειτονιά μας αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Είναι ένας από εμάς, όταν υπερασπιζόμαστε την ελεύθερη πρόσβαση στου Φιλοπάππου, είναι ένας από εμάς, όταν απαιτούμε την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τις γειτονιές μας, είναι ένας από εμάς, όταν διεκδικούμε τους ελεύθερους χώρους. Ήταν εκεί, όταν οι κάτοικοι των Πετραλώνων εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, ήταν εκεί όποτε χρειάστηκε, μαζί με όλους και όλες εμάς. Η επίθεση εναντίον του, συνεπώς, δεν στρέφεται μόνο ενάντια στον Γιάννη ούτε και αφορά μόνο αυτόν. Εκείνοι που επέλεξαν να τη σχεδιάσουν και να την πραγματοποιήσουν, επέλεξαν να επιτεθούν σε όλους/ες τους αγωνιζόμενους/ες.

Τον τελευταίο καιρό, οι κάτοικοι των Άνω Πετραλώνων αποφασίσαμε, μέσα από αυτοοργανωμένες λαϊκές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, να αντισταθούμε στην επέλαση της βιομηχανίας της διασκέδασης στη γειτονιά μας, στην απόπειρα μετατροπής μίας από τις τελευταίες ανθρώπινες γειτονιές της Αθήνας σε πεδίο ασυδοσίας επιχειρηματιών και εργολάβων. Ήδη από την πρώτη λαϊκή συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 8/11, η ενόχληση ορισμένων από την κίνηση των κατοίκων εκφράστηκε με έντονες υποδείξεις και χαλαρές απειλές. Από την πλευρά μας θεωρούμε αναμενόμενη την αντίδραση εκείνων που έχουν να χάσουν πολλά από τη συλλογική δράση των κατοίκων, τη δράση που δεν θέτει εμπρός τους την επιλογή συνδιαλλαγής με θεσμούς όπως ο Δήμος Αθηναίων (ο οποίος, άλλωστε, είναι και ο μεγαλύτερος κερδισμένος από το εμπόριο της διασκέδασης), την ακηδεμόνευτη –και ως εκ τούτου- επικίνδυνη δράση. Κι αν η από μέρους τους επιλογή για κλιμάκωση του επιπέδου της βίας και εμπλοκή των διαφόρων παρακρατικών μηχανισμών στην υπόθεση φαντάζει μη αναμενόμενη, ας γνωρίζουν ότι ούτε απροετοίμαστους/ες μας βρήκε ούτε και μας φοβίζει.

Η επίθεση στο σύντροφο και συναγωνιστή μας δεν είναι παρά μια προσπάθεια τρομοκράτησης εκείνων που αποφασίζουν να μην παραδοθούν στην ισοπέδωση που τους επιφυλάσσουν οι σχεδιασμοί του Κράτους και του Κεφαλαίου. Θα πρέπει όμως να θυμίσουμε στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς ότι άνθρωποι όπως ο Γιάννης, άνθρωποι όπως ο καθένας και η καθεμία από εμάς, αναφερόμαστε και λογοδοτούμε μόνο σε ένα συλλογικό εαυτό, σ’ αυτόν που συγκροτείται από την πρόσθεση των ατομικών μας επιλογών και αντιστάσεων. Από εκεί αντλούμε τη δύναμή μας κι από εκεί προσφέρουμε τις απαντήσεις μας. Αντίθετα, απομονωμένοι και, σε τελική ανάλυση, εξαιρετικά ευάλωτοι, είναι εκείνοι που επιλέγουν να υπερασπιστούν τα κέρδη τους χρησιμοποιώντας την κάλυψη μπράβων και παρακρατικών, θέτοντας, μοιραία, απέναντί τους όλη την κοινωνία. Συνεχίζουμε….

Κάτοικοι Πετραλώνων, Θησείου, Φιλοπάππου, Κουκακίου

2 thoughts on “Τρομοκρατική εμπρηστική επίθεση στο σπίτι συναγωνιστή κατοίκου, στα Άνω Πετράλωνα”

  1. Η πρώτη παρέμβαση για το γεγονός, όπως συζητήθηκε και σε σχετική συνέλευση κατοίκων που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής, είναι προφανώς η σημερινή πορεία, η οποία ούτως ή άλλως είναι καλεσμένη εδώ και μία εβδομάδα. Επίσης, έχει βγει και σχετικό κείμενο το οποίο θα μοιράζεται και σήμερα το βράδυ και αύριο το μεσημέρι στη λαϊκή συνέλευση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *