Μαθητικό έντυπο «Κοπάνα», τεύχος 4ο.

Το 4ο τεύχος του μαθητικού εντύπου της «Κοπάνας» μοιράστηκε αυτές τις ημέρες στα γυμνάσια και τα λύκεια του Κουκακίου και των Πετραλώνων. Η κουλτούρα της διαρκούς κατανάλωσης και η διαχείριση των απορριμμάτων που παράγονται, η -αποκομμένη από τη φύση- ζωή στις μεγαλουπόλεις και εν τέλει ο αγώνας που δίνουν εδώ και ενάμιση σχεδόν μήνα οι κάτοικοι της Κερατέας ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ στον τόπο τους, είναι τα ζητήματα που διαπραγματευόμαστε μέσα από τα στριπάκια του κόμικ και του κειμένου που το συνοδεύει.

Επίσης, στα πλαίσια της αντιεξουσιαστικής απεύθυνσης στους μαθητές των γειτονιών μας, μέσα στον Φεβρουάριο έχουν προγραμματιστεί δύο προβολές ταινιών (στις 8 το απόγευμα) στο χώρο του στεκιού. Για αρχή, την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου θα προβληθεί η ταινία «Animal farm» του Τζωρτζ  Όργουελ.

Εδώ μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή pdf.

Το κείμενο του εντύπου:

Στον καπιταλισμό παράγονται συνεχώς προϊόντα που δεν προορίζονται να καλύψουν καμία πραγματική ανάγκη των ανθρώπων και της κοινωνίας. Για να προωθηθούν αυτά τα προϊόντα στην αγορά, να πουληθούν και να αποφέρουν τεράστια κέρδη στις επιχειρήσεις που τα παράγουν, πρέπει οποσδήποτε να πειστούμε ότι τα χρειαζόμαστε, ότι η καθημερινότητα, οι σχέσεις και, τελικά, η ζωή μας η ίδια εξαρτάται από αυτά. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, λοιπόν, είναι συνυφασμένος με μία κουλτούρα διαρκούς κατανάλωσης, που γεμίζει τα ταμεία των αφεντικών. Όπως είναι φυσικό, αποτέλεσμα αυτής της κατανάλωσης χωρίς όριο είναι η παραγωγή τόνων σκουπιδιών, υπολλειμμάτων δηλαδή των «αγαθών» που καταναλώνουμε καθημερινά.

Στον καπιταλισμός είμαστε αναγκασμένες και αναγκασμένοι να στοιβαζόμαστε σε τερατουπόλεις, χωρίς καμία επαφή με τη φύση, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε εμείς για τους εαυτούς μας τα προβλήματα που προκύπτουν από τις καθημερινές μας ανάγκες. Ο τεράστιος όγκος των σκουπιδιών που παράγουμε στις πόλεις μεταφέρεται στην περιφέρεια τους, καταστρέφοντας και υποβαθμίζοντας ανεπανόρθωτα τη ζωή των κατοίκων της. Στην Ελλάδα λειτουργούν εκατοντάδες χωματερές, που μολύνουν τις περιοχές που τις «φιλοξενούν» και αναγκάζουν τους κατοίκους είτε να εγκαταλείψουν τον τόπο τους είτε να συμβιβαστούν με την εξαθλίωση.

Στον καπιταλισμό, όμως, κάθε καταστροφή, μεγάλη ή μικρή, είναι μία νέα ευκαιρία για κέρδος. Η διαχείριση των απορριμάτων έχει μετατραπεί σε τεράστια μπίζνα σε ολόκληρο τον κόσμο, με εμπλεκόμενους μεγάλους επιχειρηματικούς κύκλους ή ακόμα κα τη Μαφία (που στην Ιταλία έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το ζήτημα, θάβοντας ακόμα και τοξικά απόβλητα δίπλα σε κατοικημένες περιοχές).

Στο ίδιο πνεύμα το ελληνικό κράτος αποφάσισε τη δημιουργία ΧΥΤΑ (χώρων υγειονομικής ταφής απορριμάτων), που δεν είναι άλλο από χωματερές, θαμμένες στο έδαφος. Φυσικά, η εγχώρια μαφία των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών αναλαμβάνει την κατασκευή αυτών των νέων χωματερών. Από τις 11 του Δεκέμβρη, οι κάτοικοι της Κερατέας αγωνίζονται ενάντια στην προσπάθεια κατασκευής ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. Το κράτος απαντά με την εγκατάσταση στην περιοχή ενός ολόκληρου στρατού από ΜΑΤ, με καθημερινές επιθέσεις στους κατοίκους, με ρίψη πλαστικών σφαιρών και χρήση ειδικού οχήματος εκτόξευσης νερού. Όπως παλιότερα, στην Λευκίμμη της Κέρκυρας, η εξουσία προτάσσει και πάλι την ωμή βία των κοπρόσκυλών της, για να αντιμετωπίσει τις αντιστάσεις της τοπικής κοινωνίας. Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι της Κερατέας συνεχίζουν τον αγώνα τους και διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν την περιοχή τους στα χέρια των εργολάβων.

Αλληλεγγύη στους κατοίκους της Κερατέας.

Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία.

One thought on “Μαθητικό έντυπο «Κοπάνα», τεύχος 4ο.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.