4 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ

Σε μια γωνία στα Κάτω Πετράλωνα, σε ένα μικρό χώρο που ίσως και να μην τον προσέξεις όταν περνάς αφηρημένα, βρίσκεται το στέκι «αντίπνοια». Ακόμα και αν δεν έχετε εικόνα του χώρου αυτού, σίγουρα κάτι έχει πάρει το αυτί σας για μας και σίγουρα μας έχετε συναντήσει στους δρόμους των γειτονιών μας. Εδώ και τέσσερα χρόνια αναρχικοί/ες- αντιεξουσιαστές/τριες από το Θησείο, το Κουκάκι, τα Άνω και Κάτω Πετράλωνα έχουμε αυτό το στέκι ως σημείο αναφοράς, ως  τόπο συνάντησης. Ένας τόπος συνάντησης για όσους και όσες πιστεύουμε πως η ζωή στη γειτονιά αλλά και στα υπόλοιπα πεδία της καθημερινότητάς μας μπορεί και πρέπει να είναι αλλιώς.

Γιατί για όλους εμάς -που δεν εχθρευόμαστε τους πιο αδύναμους αλλά όσους και ό,τι μας καταπιέζει, που δεν πιστεύουμε πλέον στην τρέλα και το ψέμα που μας πουλάνε στα δελτία ειδήσεων, που, με λίγα λόγια, νιώθουμε την ανάγκη να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, μακριά από λογικές αγοράς, ανταγωνισμού, εκμετάλλευσης και υποταγής- υπάρχει χώρος στην «αντίπνοια».

Για πολλούς και πολλές από εσάς, άλλωστε, δεν είμαστε άγνωστα πρόσωπα. Έχουμε συναντηθεί και συναντιόμαστε στους αγώνες, σε δύσκολες αλλά και σε ευχάριστες στιγμές, σε κάθε προσπάθεια να σπάσουμε από  κοινού κάθε εμπόδιο στην πορεία μας προς έναν ελεύθερο κόσμο.

Μέσα σε όλα αυτά, κάθε στέκι γειτονιάς, κάθε αυτοοργανωμένο εγχείρημα συνιστά σίγουρα ένα συμβολικό τόπο αντίστασης. Δε μένει όμως -και ούτε θα έπρεπε να μένει- σε αυτό: αποκτά περιεχόμενο απαντώντας στις πραγματικές ανάγκες μας, δημιουργώντας ένα ζωντανό χώρο, μέσα στη γειτονιά, για όσους και όσες επιθυμούν να τον πλαισιώσουν.

Εδώ και τέσσερα χρόνια, προτάσσουμε την ελευθερία, την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και την αντίσταση, και επιδιώκουμε να τις κάνουμε πράξη καθημερινά, ξεπερνώντας τις σχέσεις ιεραρχίας, την εξατομίκευση και την απομόνωση που το σύστημα θέλει να μας επιβάλει. Προτάσσουμε τις επιθυμίες μας και επιχειρούμε να δώσουμε μια άλλη απόχρωση στο γκρίζο που -κυριολεκτικά και μεταφορικά- μας περικυκλώνει.

Όλα αυτά δε θέλουμε να τα κάνουμε μόνοι μας.  Έτσι, συνεχώς αναζητούμε τρόπους να είμαστε παρούσες και παρόντες σε κάθε σημείο της γειτονιάς και να επικοινωνούμε τις ιδέες μας: με εφημερίδες τοίχου, με την εφημερίδα του στεκιού, με αφίσες, με μικροφωνικές, με μοιράσματα κειμένων -για ζητήματα είτε τοπικά είτε πιο κεντρικού χαρακτήρα- με εκδηλώσεις στο στέκι ή στους δρόμους, με γλέντια. Κατά καιρούς έχουμε διοργανώσει προβολές ταινιών, μαθήματα ισπανικών, χορού, βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις,  μαθήματα αυτομόρφωσης. Παράλληλα, στο στέκι έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν σταθερά, με τη συνεισφορά όλων μας, δανειστική βιβλιοθήκη, χώρος με πολιτικά έντυπα, αφίσες και βιβλία και καφενείο.

Με αφορμή, λοιπόν, τα τέσσερα χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του στεκιού, σας καλούμε το επόμενο Σάββατο 29/10 μετά τις 7μμ να περάσετε να τα πούμε από κοντά, να γνωριστούμε καλύτερα και να διασκεδάσουμε σε ένα αυτοοργανωμένο φαγοπότι!

Κόντρα στους ανέμους κάθε εξουσίας, πλέουμε προς την ελευθερία!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *