Κωνσταντίνα δεν είσαι μόνη…

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009: Αναρχικοί/αντιεξουσιαστές επιτίθενται στα γραφεία της εταιρείας επινοικίασης εργαζομένων Adecco, στην Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια με συγκροτημένο μπλοκ κινούνται προς το σημείο συγκέντρωσης για την προγραμματισμένη εκπαιδευτική πορεία.

Στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων πραγματοποιείται κατάληψη σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα, στον αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο
«Καριπίδης» και στους προφυλακισμένους της εξέγερσης του Δεκεμβρίου.

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009: Υπό κατάληψη τελεί ο Δικηγορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης.


Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009: Επίθεση αναρχικών/αντιεξουσιαστών στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας, στην οδό Προξένους Κορομηλά, στην Θεσσαλονίκη. Πιο αναλυτική ενημέρωση εδώ.




Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009: Το πρωί έχει προγραμματιστεί να γίνει στο υπουργείο Εργασίας τριμερής συνάντηση (η οποία έχει αναβληθεί ήδη μία φορά) μεταξύ εργοδοσίας, του σωματείου των καθαριστών/στριων και του υπουργείου. Θέματα: μισθολογικά και ένσημα. Η συγκεκριμένη συνάντηση έχει οριστεί ύστερα από πρωτοβουλία και τρέξιμο της Κωνσταντίνας. Στην πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση, 60 περίπου άτομα από το εργοδοτικό σωματείο της ΟΙΚΟΜΕΤ είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο, απειλώντας και απομακρύνοντας μέχρι την πλατεία της Ομόνοιας την Κωνσταντίνα και μία συναδέλφισσά της όταν είχαν προσέλθει. Σήμερα, υπήρξε και πάλι αναβολή, για «υπηρεσιακούς λόγους».
Ωστόσο, αλληλέγγυοι/ες συγκεντρώνονται έξω από το υπουργείο με πανό και μοιράζουν προκηρύξεις στους περαστικούς. Το σωματείο των καθαριστών/στριών, μαζί με άτομα από άλλα σωματεία (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου, Wind, Vodafone, μισθωτοί τεχνικοί, εργαζόμενοι στα φροντιστήρια, σωματείο εργαζομένων στις ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές επιχειρήσεις, σωματείο σερβιτόρων κ.α.) μπαίνουν στο υπουργείο και παραδίδουν στον υφυπουργό Κοντό σχετικό υπόμνημα (το οποίο νωρίτερα είχαν αρνηθεί να το υπογράψουν τόσο η ΓΣΕΕ όσο και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, καθώς μεταξύ άλλων κατήγγειλε την αναγνώριση από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία του εργοδοτικού σωματείου της ΟΙΚΟΜΕΤ). Στη συνάντηση ακούγονται αοριστίες περί επικείμενων ελέγχων και διάφορα άλλα λόγια του αέρα…

Λίγο αργότερα, στα Προπύλαια του πανεπιστημίου Αθηνών στήνεται μικροφωνική και γίνεται συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα και τους συλληφθέντες της εξέγερσης του Δεκέμβρη, από την κατάληψη της Ίριδα.

Πορεία αλληλεγγύης στην Θεσσαλονίκη από την κατάληψη του Εργατικού Κέντρου. Φωτογραφίες υπάρχουν εδώ.

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009: Η κατάληψη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί συναυλία αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Συγκεντρώνεται το ποσό των 2.310 ευρώ, το οποίο κατατίθεται σε σχετικό λογαριασμό. Χρηματικό ποσό (περίπου 800 ευρώ) έχει συγκεντρωθεί και από της αναρχοσυνδιλακιστική FAU στην Γερμανία.

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009: Νωρίς το απόγευμα καταστρέφονται κάμερες παρακολούθησης και ακυρωτικά μηχανήματα στο σταθμό του μετρό στην Ομόνοια.

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009: Μοίρασμα προκηρύξεων στους σταθμούς του ΗΣΑΠ από την Ομόνοια μέχρι και τον Πειραιά. Στον τελευταίο κεντρικό σταθμό γίνεται κατάληψη στο χειρισμό του μικροφώνου του σταθμού και διαβάζεται κείμενο αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008: Κατάληψη στο χειρισμό του μικροφώνου στο σταθμό του μετρό στην Ομόνοια και ανάγνωση κειμένου αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα. Στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται μαζικό μοίρασμα υλικού αντιπληροφόρησης και αφισοκόλληση από την κατάληψη του Εργατικού Κέντρου. Γίνεται παρέμβαση σε συναυλίες/εκδηλώσεις του δήμου στην πλατεία Αριστοτέλους.

Από την κατάληψη στο εργατικό κέντρο Θεσ/νίκης (φωτό από athens.indymedia.org)



Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008:
Πραγματοποιείται κατάληψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενώ καλείται ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στις 8 το βράδυ. Εκεί αποφασίζεται η συνέχιση της κατάληψης και μία σειρά από άλλες δράσεις για τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Στην κατάληψη συμμετέχουν και σύντροφοι/ισσες από την Βουλγαρία και την Ολλανδία. Ενημέρωση και φωτογραφίες υπάρχουν εδώ.

Συνέντευξη της Β. Παπαθανάση, προέδρου της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, στο TVXS, σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο τους και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται από τα αφεντικά.

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008: Το πρωί το αφεντικό της
«ΟΙΚΟΜΕΤ» έχει καλέσει εργαζόμενους/ες μετανάστες/στριες να πάνε στα γραφεία για να «διορθωθεί το λάθος» που έχει γίνει με το δώρο των Χριστουγέννων. Στο χώρο συγκεντρώνονται και αλληλέγγυοι/ες. Γρήγορα ο Οικονομάκης, και αφού έχει βάλει διάφορους ρουφιάνους από τα γύρω μαγαζιά να τον ενημερώνουν για το πόσοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην είσοδο, αποφασίζει να κλείσει την εταιρεία, με μία ανακοίνωση στην πόρτα «κλειστό λόγω εορτών».

Για το απόγευμα έχει κληθεί στα γραφεία της εταιρείας μία μετανάστρια καθαρίστρια η οποία έχει ζητήσει ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων και πριν από κάποιες ημέρες αρνήθηκε να συμβιβαστεί και να υπογράψει με τα λιγότερα χρήματα που της έδιναν (όπως ακριβώς έγινε και με την Κωνσταντίνα). Το αφεντικό την απειλεί με απόλυση. Τελικά η συνάντηση δε γίνεται -η εταιρεία παραμένει κλειστή «λόγω εορτών»– και η εργαζόμενη ειδοποιείται τηλεφωνικά να επιστρέψει στη δουλειά της. Προφανώς μέχρι να «ξαν’ ανοίξει» η εταιρεία, οπότε και τότε ελπίζει να κάνει πράξη τις απειλές της. Την ίδια ώρα 300 περίπου εργαζόμενοι/ες και αλληλέγγυοι/ες συγκεντρώνονται στον ΗΣΑΠ του Πειραιά και πραγματοποιούν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, περνώντας από την κεντρική αστυνομική διεύθυνση και από τα γραφεία της εταιρείας. Η προκλητική εμφάνιση διμοιρίας ΥΜΕΤ στην είσοδο των γραφείων της «ΟΙΚΟΜΕΤ» ωθεί διαδηλωτές να επιτεθούν στους… δύστυχους μπάτσους οι οποίοι τρέπονται σε φυγή εγκαταλείποντας πίσω και μέρος του εξοπλισμού τους. Η πορεία συνεχίζεται μέχρι τον ΗΣΑΠ, όπου και διαλύεται.

Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός γίνεται συγκέντρωση αλληλεγγύης από το Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας, ενώ αλληλέγγυοι/ες μοιράζουν υλικό αντιπληροφόρησης σχετικά με το ζήτημα στο μετρό του Αγίου Δημητρίου.

Όσον αφορά την κατάσταση της υγείας της Κωνσταντίνας, λόγω αφόρητων πόνων από τα τραύματα στο πρόσωπο και το λαιμό, οι γιατροί την έβαλαν πάλι σε καταστολή.

** Ανακοίνωση αλληλεγγύης της Ομοσπονδίας Αναρχικών Βουλγαρίας (Federation of Anarchists in Boulgaria -FAB).

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008: Αργά το πρωί ολοκληρώνεται η κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΗΣΑΠ στην οδό Αθηνάς με πορεία περίπου 300 ατόμων η οποία κινείται στους δρόμους της Αθήνας και μέσω Κολωνακίου καταλήγει έξω από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός.



Κατάληψη στα γραφεία του ΗΣΑΠ (φωτογραφία από το indy.gr)

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου: Το μεσημέρι 200 περίπου άτομα πραγματοποιούν κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΗΣΑΠ στην οδό Αθηνάς. Μία πρώτη κίνηση αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Συγκέντρωση έξω από τον Ευαγγελισμό (φωτό από το athens.indymedia.org)



Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου:
Συγκέντρωση από 200
αλληλέγγυους/ες και συναδέλφισσες της Κωνσταντίνας έξω από το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού. Η κατάσταση της υγείας της μάλλον βελτιώνεται. Αποσωληνώνεται, βλέπει σκιές και επικοινωνεί με χαρτάκια, καθώς έχουν πάθει ζημιά οι φωνητικές της χορδές. Σχετική ενημέρωση υπάρχει και εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *