Θέλουμε ανθρώπινες γειτονιές και όχι περιοχές καταναλωτικά πάρκα!

syneleusi_dimosioi_xwroi_petralona

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, καλείται λαϊκή συνέλευση στην πλατεία Μερκούρη, από κατοίκους των Πετραλώνων, σχετικά με το ζήτημα των δημόσιων χώρων και της σταδιακής μετατροπής των Άνω Πετραλώνων σε ζώνη κατανάλωσης.

Παρακάτω παρατίθεται το κείμενο που μοιράζεται:


Θα γίνουν τα Άνω Πετράλωνα σαν το Γκάζι ή του Ψυρρή;

Ακόμα μπορούμε να προλάβουμε

Το τελευταίο καιρό έχει αρχίσει και γίνεται αισθητή μία αλλοίωση του χαρακτήρα της γειτονιάς των Άνω Πετραλώνων από φαινόμενα τύπου Ψυρρή και Θησείου. Η γειτονιά μας μέχρι τώρα διατηρούσε πολλά καλά χαρακτηριστικά της παλιάς αθηναϊκής συνοικίας: σχετικά χαμηλό συντελεστή δόμησης, ήπια κυκλοφορία οχημάτων, κοινωνικό ιστό με ζωντανές ανθρώπινες σχέσεις και έναν λογικό αριθμό από παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία που όχι μόνο δεν ενοχλούσαν, αλλά υπογράμμιζαν αυτόν τον χαρακτήρα της γειτονιάς που έχει επιπλέον την τύχη να είναι δίπλα στο λόφο του Φιλοπάππου.

Αυτά όλα είναι «αγαθά», δηλαδή πολύτιμα συστατικά της ποιότητας ζωής μας. Το «επιχειρηματικό δαιμόνιο» κάποιων κάνει την μοιραία σκέψη ότι αυτά τα «αγαθά» θα μπορούσαν να «πουληθούν» και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς, καταλαμβάνοντας με επιθετικό τρόπο το δημόσιο χώρο. Σε αυτή την περίπτωση θα οδηγηθούμε και εδώ στη γνωστή συνταγή που μετατρέπει τα αγαθά σε κατάρα, για όσους ζουν στη γειτονιά, και σε χρηματομηχανή για τους δαίμονες της επιχειρηματικότητας.

Για αυτά τα φαινόμενα πρέπει όλοι εμείς να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε και να δράσουμε, όχι μόνο για να προστατέψουμε τη δική μας ποιότητα ζωής, αλλά και την ποιότητα της φιλοξενίας που παρέχει η γειτονιά μας σε όσους αγαπούν να την επισκέπτονται.

keimeno_dimosioi_xwroi_syneleusi

Διαβάστε σχετική προκήρυξη που έχει κυκλοφορήσει και από το στέκι Αντίπνοια.


6 thoughts on “Θέλουμε ανθρώπινες γειτονιές και όχι περιοχές καταναλωτικά πάρκα!”

  1. Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, και λίγες ώρες μετά την αφισοκόλληση για τη λαϊκή συνέλευση, “άγνωστοι” έβαψαν με σπρέυ όλες τις αφίσες κατά μήκος της Τρώων, της Καλλισθένους και της πλατείας Μερκούρης. Στα σημεία, δηλαδή, όπου έχει δημιουργηθεί η ζώνη διαδκέδασης των Άνω Πετραλώνων. Σήμερα το πρωί, κάτοικοι αφισοκόλλησαν και πάλι την περιοχή.

  2. Μεγαλο προβλημα επισης και στην οδο Κυδαντιδων στα Ανω Πετραλωνα.Στο κομματι δε μεταξυ Τρωων και Καλλισθενους
    εχουν εμφανισθει τεσσερα καταστηματα και συγκεκριμενα:
    1)ενα γωνιακο Κυδαντιδων 41 και Καλλισθενους το οποιο
    καταλαμβανει ολα τα πεζοδρομια αλλα και μερος του οδοστρωματος επι της οδου Κυδαντιδων και Καλλισθενους .
    Σαββατοκυριακα επιπλεον καταλαμβανει και το απεναντι απο το μαγαζι πεζοδρομιο και οδοστρωμα πολλες δε φορες και πυλωτη της απεναντι πολυκατοικιας.Ετσι λοιπον σε ενα διπλο δρομο υπαρχουν τραπεζοκαθισματα και απο τις δυο μεριες τοσο του πεζοδρομιου οσο και του δρομου και οι ανθρωποι περπατουν με κινδυνο της ζωης τους παρεα με τα παιδακια τους.
    2) ενα τριωροφο?? καταστημα αναμεσα σε πολυκατοικιες Κυδαντιδων 36 που κι αυτο καταλαμβανει τοσο το πεζοδρομιο οσο και το οδοστρωμα.
    3)ενα εστιατοριο στην ΚΥΔΑΝΤΙΔΩΝ 35 που εχει καταλαβει ολο το πεζοδρομιο με κατασκευες αλλα και τον δρομο με γλαστρες αυτοκινητα μηχανακια κλπ
    4)ενα τεταρτο εστιατοριο κυδαντιδων και τρωων.

    τι κανει ο δημος ??? τι κανει η αστυνομια ???τι κανουμε εμεις για τα παιδια μας???

  3. πολλες φορες καλουμε αστυνομια και δεν ερχεται.

  4. Καλείτε κ την αστυνομία ; Αυτό μας έλειπε Αναρχικοι κ αντεξουσιαστες συνεργάζονται μετην αστυνομία για να συμμορφωθούν τα μαγαζιά με τα τραπεζοκαρεκλα Τι άλλο θα ακούσουμε !!!

  5. Πάντως δεν υποδηλώνεται από κάπου εάν ο “πετραλωνίτης” που έγραψε ένα προηγούμενο σχόλιο, είναι αναρχικός ή αντιεξουσιαστής. Καταθέτει μία άποψη, και σίγουρα όσοι παρεμβαίνουν ή διαβάζουν αυτόν τον ιστότοπο δε σημαίνει ότι είναι και αναρχικοί ή αντιεξουσιαστές.
    Όσον αφορά τη στάση τη δικιά μας, προφανώς και η λύση απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση δεν είναι η αστυνομία (δημοτική ή όχι). Είναι μία άποψη που εκφράστηκε και στην τελευταία λαϊκή συνέλευση και παλέυεται συνεχώς. Ούτως ή άλλως, οι συλλογικές κινήσεις έχουν σα σκοπό να κάνουμε εμείς οι ίδιοι πράγματα για εμάς, να αφήσουμε στην άκρη την εξατομίκευση των ημερών μας και να μην περιμένουμε από τον δήμο (και τα όργανά του) να ρυθμίσουν την καθημερινότητά μας.
    Και όσον αφορά τη δημοτική αστυνομία, συζήτηθηκε αρκετά ο διττός της ρόλος: αφενός να επιβάλλει πρόστιμα τα οποία δικαιολογούν στα μάτια του κόσμου το ρόλο της (ασχέτως εάν στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πληρώνονται και παραγράφονται) και αφετέρου στη βιομηχανία της διασκέδασης, στον προϋπολογισμό ενός μαγαζιού συνήθως περιλαμβάνονται και τα ποσά κάποιων προστίμων, τα οποία είναι αμελητέα μπροστά στην εισροή εσόδων που θα προκύψει μέσα σε μία βραδιά από τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα. Έτσι όλα κυλούν μέλι γάλα…

  6. Αγαπητε κυριε με το ψευδωνυμο γειτονας απο οσα εχουν γραφει αυτο σου εκανε εντυπωση.Ποιος σου ειπε οτι ειμαι αναρχικος.Το οτι καλει καποιος πολιτης την αστυνομια και δεν ερχεται δεν σου κανει εντυπωση.Εσυ δεν καλεις την αστυνομια οταν εχεις προβλημα.Ας ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΤΙ ΛΕΜΕ. Εκτος κι αν εισαι γειτονας καταστηματαρχης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *