Κανένας γείτονας δεν είναι μόνος του!

Εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης, για τη δικαστική δίωξη 3 κατοίκων που δραστηριοποιούνται στο κίνημα για την υπεράσπιση των λόφων του Φιλοπάππου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στον Λουμπαρδιάρη. Καμιά 50αριά γείτονες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, το οποίο ξεκίνησε με ενημέρωση σχετικά με τη δίωξη των γειτόνων μας και στη συνέχεια με κατάθεση εκτιμήσεων πάνω σε αυτήν. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι η δίωξη γίνεται σε μία εκδικητική κατεύθυνση για όσα έχουμε κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια στους λόφους, ενώ η επιλογή των συγκεκριμένων 3 κατοίκων έγινε στη βάση ότι οι αρχαιολόγοι της Α΄ ΕΠΚΑ γνωρίζουν τα ονόματά τους επειδή εδώ και χρόνια έχουν ασχοληθεί με την αναζήτηση και συλλογή δημοσίων εγγράφων που αφορούν τις αυθαιρεσίες του κράτους και των ιδιωτών στους λόφους του Φιλοπάππου.

Η συνέχεια της κουβέντας κινήθηκε σε μία γραμμή απολογισμού του αγώνα αυτών των 8 χρόνων, με σύντομες ιστορικές αναδρομές σε στρατηγικές και επιλογές, με αναγνώριση ακόμη και κάποιων λανθασμένων επιλογών, εν τέλει κατατέθηκαν τα βιώματα που είχε ο καθένας και η καθεμιά μέσα σε αυτόν τον συλλογικό αγώνα.

Οι λόφοι του Φιλοπάππου έμειναν ανοιχτοί, ζωντανοί, πράσινοι, προσβάσιμοι ολόκληρο το 24ωρο χάρη στην άμεση δράση χιλιάδων ανθρώπων από τις γύρω γειτονιές. Στις λαϊκές συνελεύσεις, στις συζητήσεις, στις εκδηλώσεις, στις διαδηλώσεις, στις συγκρούσεις, στο σαμποτάζ των «έργων ανάπλασης», στις δενδροφυτεύσεις, στις λαϊκές κουζίνες. Η κοινωνική χρήση των λόφων είναι το μοναδικό εχέγγυο ότι όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα θα τα διατηρήσουμε.

Και μάλλον είμαστε πολύ πεισματάρηδες για να αφήσουμε τα κρατικά και ιδιωτικά συμφέροντα και τους αρχαιολόγους να μετατρέψουν σε τσιφλίκι τους αυτόν τον δημόσιο χώρο των 700 στρεμμάτων. Και την Τετάρτη θα είμαστε στα δικαστήρια για να υπερασπιστούμε τον αγώνα μας. Γιατί όπως γράφουμε και στην προκήρυξη που μοιράστηκε την Παρασκευή στις λαϊκές αγορές του Κουκακίου και των Πετραλώνων, «ο αγώνας για το λόφο του Φιλοπάππου δεν έγινε από μεμονωμένα άτομα, από κάποιους ειδικούς και ’’φορτικούς’’ ανθρώπους, αλλά από όλους εμάς που νοιαζόμαστε για τις γειτονιές μας και την ίδια εντέλει τη ζωή μας. Στις 20 Οκτώβρη δεν δικάζονται ο Νίκος, η Στέλλα και ο Άκης, αλλά η λαϊκή συνέλευση του Θησείου, του Κουκακίου και των Πετραλώνων».

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *