Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους στην Τουρκία

Ήρθαν πάλι με τα βιβλία τους, με τα τραγούδια τους, με τις σημαίες τους
Κύμα κύμα έγιναν φως
Περπάτησαν στο σκοτάδι
Κυρίεψαν πάλι τις πλατείες
Αυτός που έπεσε μάρτυρας στο Μπέγιαζιτ
Τινάχτηκε και βγήκε από το μνήμα του
Και κουβαλώντας την πληγή του στο χέρι σαν ένας ήλιος
Γκρέμισε τη σπηλιά του Σαχμεράν.
Ακόμα δεν ήρθε εκείνη η μέρα, να μη διπλωθούν τα λάβαρα.
Ακούστε, αυτό που ακούτε είναι το ουρλιαχτό των τσακαλιών.
Πυκνώστε τις γραμμές παιδιά.
Ο καβγάς αυτός είναι ενάντια στο φασισμό.
Ο καβγάς αυτός είναι για τη λευτεριά.

Ναζίμ Χικμέτ – Καβγάς για τη λευτεριά

Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους στην Τουρκία

Εδώ και δέκα μέρες η καθημερινότητα στους δρόμους των τουρκικών πόλεων έχει ανατραπεί. Η επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στους καταληψίες στην πλατεία Ταξίμ, που εναντιώνονταν στην καταστροφή του πάρκου Γκεζί πυροδότησε πλήθος συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας. Η επιμονή από τις τουρκικές κατασταλτικές δυνάμεις να επιτίθενται στους διαδηλωτές όχι μόνο δεν πτόησε τους αγωνιζόμενους αλλά αντιθέτως πολλαπλασίασε τη δυναμική των συγκεντρώσεων όπου πλέον εξαπλώθηκαν στο σύνολο της Τουρκίας. Με ιδιαίτερη αποφασιστικότητα οι εξεγερμένοι απάντησαν στη βία που δέχονταν, έστησαν οδοφράγματα και απόκτησαν τον έλεγχο δρόμων και πλατειών.

Παρόλη την εκτεταμένη χρήση χημικών, πλαστικών σφαιρών αλλά και κανονικών πυρών, τους εκατοντάδες τραυματίες και συλληφθέντες, παρόλο τους νεκρούς που μετράει ήδη η εξέγερση, κανένας δεν φαίνεται να πτοείται. Από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Άγκυρα και από τη Σμύρνη μέχρι το Εσκί Σεχίρ χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στους δρόμους, πραγματοποιούν συνελεύσεις, οργανώνουν την άμυνά τους και την περίθαλψη των τραυματιών.

Από την πλευρά του το Τουρκικό κράτος χρησιμοποιεί όλα του τα όπλα. Τα ΜΜΕ επιχείρησαν να αλλοιώσουν την πραγματικότητα, αποκρύπτοντας κάθε εικόνα της εξέγερσης. Οι μπάτσοι πυροβολούν στο ψαχνό και οι παραστρατιωτικοί συμπληρώνουν το έργο της καταστολής. Είναι μονόδρομος για το Τουρκικό κράτος να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του Τουρκικού και όχι μόνο Κεφαλαίου.

Στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε οι αγώνες μας δεν μπορούν παρά να είναι μέχρι τέλους, η αλληλεγγύη μας δεν μπορεί παρά να είναι παγκόσμια. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγωνιζόμενους από όπου κι αν προέρχονται, όπου κι αν βρίσκονται. Όπως ο Δεκέμβρης του 2008 έτσι και ο Ιούνης του 2013 αποδεικνύει πως οι εξεγέρσεις δεν χωράνε στα κοινοβουλευτικά καλούπια που φαντασιώνονται ορισμένοι. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει για τους καταπιεσμένους αυτού του κόσμου από μια αριστερή ή προοδευτική κυβέρνηση. Μονάχα η συνολική ανατροπή του καπιταλισμού και κάθε σχέση εξουσίας θα μας επιτρέψει να χτίσουμε την κοινωνία που θέλουμε.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *